.ileach

.de linker van het stel

abv: 40%
type: single malt
fles: 70cl, €30,- geproefd met 5cl sample
filtratie: koud gefilterd
karamel E150a: toegevoegd

neus: jong, turf, zweet, overrijpe banaan, leer
smaak: fruit, banaan, turf, zilt, jong (hard)
afdronk: lang, turf, rook, as – maar geen asbak
score: +++++

conclusie: lekkere, stevige whisky, zonder veel nare bijgeuren of smaken. Dat is dan ook gelijk het jammere van deze versie; ze is een beetje saai. Toegegeven; de grote hoeveelheid turf laat graag haar sporen na op de tong en in de keel, maar buiten dat heeft ze weinig waarvoor ik een fles in huis zou halen wat ik ziet zou zoeken in een andere Islay whisky.

Naar alle waarschijnlijkheid is dit een jonge Lagavullin, alhoewel sommige bronnen vermelden dat het wel eens een Laphroaig zou kunnen zijn, al mis ik daarvoor de bijzondere jodium geur die Laphroaig vaak met zich meebrengt. Daarnaast heeft de fles iets weg van de fles die Diageo gebruikt voor een groot gedeelte van haar collectie, waardoor het maar zo ook een Caol Ila kan zijn die buiten de smaakverwachting viel en niet onder eigen label verkocht, of in een blend verwerkt kon worden. Andere distilleerderijen vallen wat mij betreft af; Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich en Bunnahabhain vanwege het smaakprofiel, Kilchoman vanwege het alom verkrijgbare jonge vergelijkingsmateriaal én omdat het in 2007 nog geen whisky mócht produceren.

Een bewoner van het Schotse eiland Islay wordt door de bewoners zelf een Ileach genoemd. Omdat de distilleerderij geheim blijft en het een single malt van Islay betreft, heeft men gekozen deze naam te gebruiken voor deze whisky.

.whiskybase

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s